Bergse kunstenaars in Spieghelhuys

De komende twee maanden kunt u genieten van een duo-expositie in het Spieghelhuys. De Bergse kunstenaressen Fia van Oorschot en Celia Aldenkamp exposeren samen. Fia maakt keramische objecten en Celia schildert.

Foto2_WW_11-11-15De kunstwerken van beide vrouwen passen prima bij elkaar in de intieme ruimte achter het restaurant. In een groot wandmeubel en op de toog van de bar komen de keramische objecten van Fia goed tot hun recht. Je ziet grote kleurige bollen die ook als bloempot zouden kunnen dienen. Verderop andere keramische beelden die een mengvorm van abstract en figuratie vormen. Door het uitgekiende gebruik van bepaalde glazuren lijkt bijvoorbeeld een schaal met patronen gemaakt van tin of zilver, een nadere blik op het geheel helpt je uit de droom. Het is gewoon klei, het zegt iets over het vakmanschap van Fia van Oorschot. Die nooit een cursus gevolgd heeft. “Ik ben niet geremd door bepaalde technieken of opvattingen hoe je iets keramisch zou moeten maken. Ik doe het 100% op mijn gevoel. Gewoon uit mijn hoofd” verteld Fia. Ze begint met het boetseren van een vorm. Die wordt biscuit gebakken, zoals dat heet. Vervolgens maakt ze een keuze uit een grote hoeveelheid kleuren om het glazuur erop te bevestigen, dan gaat het weer de oven in. Soms wel drie keer voordat ze tevreden isoleer de mooiste vorm- en kleurcombinatie. Doordat de keramiek van Fia van Oorschot heel decoratief en kleurrijk is, en bovendien niet te groot, is haar werk zeer gewild. “Ik verkoop heel goed, ik kan het soms niet bijhouden. Maar ik werk alleen op mijn zolder als ik zin heb. Het moet wel leuk blijven”.

Celia Aldenkamp
Voor Celia Aldenkamp staat haar groei als kunstenares op de eerste plaats. “Ik wil steeds verder groeien naar nieuwe vormen. Op het ogenblik werk ik vooral in de stijl van Sam Drukker. Niet kopiëren, maar je laten inspireren” opent Celia die 16 jaar geleden begon met tekenen. Ze krijgt les van de bekende portretschilder Herman Tjepkema. “Dat is ook de werkwijze van Herman. Hij stelt samen met jou een doel, maar laat je volkomen vrij in de uitwerking. Zijn rol is in de eerste plaats begeleider. Daar voel ik me heel prettig bij”. Celia werkt met langzaam drogende acrylverf waarbij je heel goed laag over laag kunt schilderen. Ze houdt ervan om met een grove toets haar onderwerpen af te werken. Haar onderwerpen variëren. Van beesten naar kickboksen, met veel dynamiek en gevoel, naar personen die een instrument bespelen. Je ziet onder andere een pianist en een violist. Het gevoel is het belangrijkste, niet de gelijkenis.
De duo-expositie van Celia Aldenkamp en Fia van Oorschot is tot en met eind december dagelijks te bezichtigen in het Spiegelhuys.

[Bron: Weekblad Wijdemeren, 11 november 2015]
Het Spiegelhuys, Dammerweg 3, 1394 GM Nederhorst den Berg. November en December 2015.


meer nieuws